Serveis

Teràpia familiar

Teràpia familiar

Acompanyant famílies

La família és la unitat bàsica i principal de socialització, on vivim les principals experiències, i on, en la interacció amb tots els membres, ens formem com a persones. És un sistema viu i en constant evolució que passa per diverses etapes, algunes de més fluides i agradables i d’altres de més complicades que poden provocar molt de patiment. Quan un membre de la família té símptomes, tota la família pateix.

Aquests períodes de crisi poden convertir-se en grans oportunitats de creixement i aprenentatge. Si s’afronten i es treballen, la família i cada un dels seus membres, pot sortir reforçada i empoderada i el malestar disminueix.

La teràpia familiar posa l’accent en les interaccions familiars i acompanya a tots els membres perquè puguin veure les dificultats des d’una altra perspectiva, ampliant el focus. Contribueix, des d’una mirada relacional, al benestar de cada un dels membres de la família i a la millora de la comunicació, les relacions i la dinàmica familiar.

Quins són els objectius?

 
 • Assolir benestar familiar i personal de cada un dels membres
 • Millorar la comunicació, la comprensió mútua, les relacions i la convivència familiar ajudant a millorar les dinàmiques familiars preestablertes
 • Desenvolupament d’estratègies de relació i aprenentatge d’habilitats de resolució de conflictes que puguin sorgir en l’àmbit familiar
 • Facilitar que cadascun dels membres de la família trobi el seu lloc i pugui expressar-se
 • Acompanyar als pares a trobar l’equilibri emocional i la disponibilitat que els permeti una bona vinculació amb els fills i els puguin acompanyar en el seu procés de creixement
 • Enfortir l’equip de pares per poder realitzar la criança amb fermesa i serenitat
 • Harmonitzar el sistema familiar perquè hi hagi un equilibri entre el sentiment d’individuació i el de pertinença

La teràpia familiar sistèmica ens pot ajudar quan tenim:

 
 • Dificultats de comunicació
 • Relacions familiars conflictives (família nuclear i extensa)
 • Dificultats, malestar o patiment d’algun dels membres de la família
 • Dificultats amb les habilitats d’educació dels fills i filles
 • Experiències traumàtiques
 • Processos de canvi significatius en el cicle vital (naixement, adolescència, jubilació, niu buit...)
 • Processos de separació o divorci i reestructuració familiar
 • Violència familiar i abusos sexuals
 • Malaltia i/o mort d’algun dels membres de la família
 • Processos de dol i pèrdua
 • Problemes d’abús d’alcohol o altres substàncies
 • Trastorns d’ansietat i estat d’ànim, estrès
 • Sensació d’estancament com a membre individual en un sistema familiar

Com es realitza la teràpia familiar?

En una primera entrevista es recollirà la situació actual de la família, les dificultats i motius de consulta i quines expectatives de millora tenen. A partir d’aquí plantejarem objectius de tractament que variaran depenent de l’estructura i la situació de cada família. És habitual realitzar sessions només amb els pares, o només amb els germans o individualment amb algun dels membres de la família. Les sessions, generalment, seran quinzenals però es poden fer amb més o menys freqüència depenent de la situació. El nombre de sessions també variarà en funció de la situació i la voluntat i implicació dels membres a l’hora de participar en el tractament.
Us acompanyaré, amb proximitat i tendresa, a aconseguir l’equilibri familiar que us aporti benestar i calma.

Teràpia familiar

Preguntes freqüents

Per a poder treballar les relacions familiars no cal que assisteixin tots els membres de la família a la consulta. La família és un sistema dinàmic interrelacionat, per tant, el canvi en un dels seus membres, afectarà directament en la resta, és per això, que si alguna persona no pot o no vol venir, treballarem amb els que assisteixin a la consulta. A més, a cada sessió pot canviar la convocatòria, jo us faré una proposta i us explicaré el perquè i ho decidirem conjuntament.

Si, quan a la família tenim dificultats per comunicar-nos, poder trobar-nos tots els membres de la família o els que hi vulguin venir, en un entorn diferent acompanyats per un terapeuta, pot facilitar que es puguin abordar temes que d’altra manera, a casa, no es poden parlar, perquè ja no els exposem o perquè sempre que ho fem acabem amb crits i retrets, i això incrementa el patiment i el sentiment de frustració. Tenir mala comunicació no significa que no ens estimem o que estiguem bojos, simplement necessitem trobar una manera d’expressar-nos i relacionar-nos que ens permeti comunicar-nos i conviure amb calma.

Cada persona decideix lliurement què vol compartir i què no amb la família, i tot allò que parlem és confidencial. En les sessions familiars tractarem les relacions, la dinàmica familiar i les dificultats que sorgeixen en l’àmbit familiar. Si la situació o alguna persona ho requereix, a petició pròpia o del terapeuta, es poden realitzar sessions individuals amb algun dels membres per treballar allò que tingui a veure amb aquesta persona i que millorant-ho a nivell individual, pot afavorir el benestar propi i el de la família.

Formulari de contacte

Escriu-me si tens qualsevol dubte, consulta o vols demanar una primera visita.
Et respondré tan aviat com em sigui possible.

  He llegit i accepto la política de privacitat

  comparteix-ho

  Altres teràpies

  Teràpia familiar sistèmica

  La teràpia familiar contribueix, des d’una mirada relacional, al benestar de cada un dels membres de la família i a la millora de les relacions i la dinàmica familiar.

  La teràpia de parella ofereix un espai segur on els dos membres de la parella poden comunicar-se i, amb l’ajuda del professional, fer front a les dificultats que puguin sorgir en la relació.

  La teràpia amb adolescents ofereix un espai on tractar les dificultats emocionals i relacionals que poden sorgir en aquesta etapa de la vida. L’adolescència la vivim tota la família.


  El creixement personal i l’autoconeixement ajuden a les persones a sentir-se bé amb elles mateixes i a prendre les millors decisions per cuidar-se a si mateixes i als altres.

  La teràpia amb Sistemes de la Família Interna és una mirada cap al nostre interior, respectuosa i amorosa, que resulta potenciadora, eficient i no patologitzant.

  Generant espais de reflexió, diàleg i aprenentatge vivencial sobre psicologia, creixement personal, educació i relació familiar amb pares i mares i altres col·lectius.